Meest gestelde vragen

Technisch

Hoe vaak moet ik het zand vervangen in mijn zandfilter?

Wij raden aan om zand ieder jaar te reiniger met filtercleaner. Indien de zandfilter op zeer regelmatige basis werd teruggespoeld. (Dit is zeker na iedere stofzuigbeurt, met een minimum van 1à2 keer per zwemweek) zal het zand ongeveer 8 jaar meegaan.

Sinds kort zijn er vitrosfeer filterparels verkrijgbaar op de markt. Die moeten tijdens de levensduur van de filter niet vervangen worden.

Mijn filter werkt niet goed

Als je je bad probeert te reinigen via een cartouche filter systeem raden wij aan om over te schakelen naar een zandfilter met pomp, ook voor de aansluiting naar je opzetbad.

Als je een zandfilter heeft, raden wij je aan om gedurende enkele minuten je filter terug te spoelen en daarna de kraan te rinsen.  Let op: tijdens deze actie, wordt het water uit het bad weggepompt naar het riool. Zorg dat het waterniveau niet onder de skimmers komt, anders draait de filter droog.

Hierna zal je ook weer beter kunnen stofzuigen.

Ik heb problemen met het manueel stofzuigen van het bad

Gelieve te checken of het voorfiltermandje van je pomp niet vol zit met vuil. Zo ja, gelieve dit leeg te maken. Is dit niet het geval, gelieve de filter terug te spoelen gedurende minstens 1 minuut of zolang tot er in het kijkglaasje helder water te zien is.

Wanneer loopt een pomp droog?

Dit komt door te weinig water in het bad waardoor de skimmers droogstaan. Dit veroorzaakt een luchtslot. Het kan ook wanneer alle kranen dicht staan of als er een lek is ergens in het systeem waardoor er een luchtslot ontstaat.

Een laatste mogelijkheid is dat er te veel lucht in het systeem gelaten is tijdens het stofzuigen (slang niet goed ontlucht).

Hoe gaat de zeswegkraan van een zandfilter stuk?

Door ze van stand te veranderen terwijl de pomp draait. Een andere mogelijkheid is dat als er door kapotte crepines in de zandfilter, zand in de kraan gekomen is.

Ik wil mijn lamp vervangen. Moet het bad dan helemaal leeg, of leeg tot onder de lamp?

Achter in de lamp zit een kabel opgerold die ervoor zorgt dat je de lamp na het losmaken van de vijsje in de afdekring, tot boven de waterlijn kan tillen om de lamp te vervangen.

Mijn rolluik gaat niet meer helemaal open/dicht

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk, afhankelijk van het soort motor en het systeem dat je hebt.

Heb je een buismotor dan is de sturing vermoedelijk ontregeld. Raadpleeg de handleiding van je sturingskast of je zwembadbouwer

Heb je een externe motor?

  • Dan kan het zijn dat de sturing ontregelt is; zie boven

  • Of de motor is onderwater gelopen:

  • de dompelpomp in de motorput ontbreekt, of functioneert niet.

  • Het kan ook dat de motorput bovenaan niet goed is afgesloten en de stappenteller is stuk gegaan. Deze is zeer gevoelig aan waterschade.

Oplossing: vervang stappenteller. Voor Badweelde motoren kan die besteld worden via email: onderhoud@badweelde.be en je kan het installatiefilmpje vinden op onze klantensite. Liever assistentie van onze technieker?

Hoe kies ik een zoutelectrolyse apparaat?

Badweelde raadt sterk aan om een zoutelectrolyseapparaat te kiezen met een slimme sturing. Bij een zoutelectrolyse die manueel moet bediend worden, zorgt een kleine vergetelheid van de bediener voor corrosie en andere problemen. Een slimme sturing neemt dit risico weg.

Mag ik mijn zoutelectrolyse apparaat tijdens het zwemseizoen op 100% zetten?

Wij raden aan om dit enkel te doen bij onweersvoorspelling, of na intensief gebruik van het bad (bvb zwemfeestje van 10 kinderen). Doe dit enkel gedurende een korte tijd. Zodra je het chloorgehalte van het bad tot 3à5 ppm gestegen is, verlaagt je de electrolyse.

Voor de standaard settings raadpleegt je best de handleiding van je toestel

Is mijn warmtepomp lek of is het condens-water dat ik zie?

Check met een teststrip het water onder de warmtepomp te checken op chloor.
Als chloor = zwembadwater dan is de waterpomp lek
Als geen chloor = 9/10 condenswater.

Als het condens water ‘stoort’ kan het met een koppelstuk en een stuk slang afgeleid worden naar een greppel/gracht/plantsoentje in de buurt zodat het niet meer een storende plas vormt onder de warmtepomp.

Overwinteren

Overwinteren met je zwembad

Je dient te wachten tot de temperatuur van het water onder de 14°C gedaald is, vergeet niet de (zonne) verwarming uit te zetten.

  • Reinig het zwembad grondig

  • Ook de automatische afdekking reinigen met Covernet

  • Zorg dat de pH-waarde op 7.2 staat.

  • Pas een chloor-choc behandeling toe.

  • Verlaag het waterniveau en plaats gizmo’s, winterbuizen en stoppen

  • Bij het deels leegpompen spoel je langdurig terug om de zandfilter grondig te reinigen en na te spoelen. Filterzand kan ook gereinigd worden met Filtercleaner

  • Maak de ondergrondse leidingen leeg, met behulp van een waterstofzuiger of een compressor.

  • Plaats hierna winterdrijvers voor de opvang van de ijsdruk diagonaal door het zwembad

  • Voeg dan overwinteringsproduct toe.

  • Motoren van automatische afdekking en tegenstroominstallatie verwijderen en droog opbergen.

  • Als de filterinstallatie niet op een vorstvrije plaats staat:

  • de stoppen van het zandfilter, de chloorsluis en de pomp verwijderen, zodat deze kunnen leeglopen.

  • Verwijder ook de manometer op de 6-wegkraan want die is zeer vorstgevoelig.

  • Mandje van het voorfilter reinigen.

Berg alle verwijderde stoppen in het mandje van het voorfilter op, zodat ze makkelijk terug te vinden zijn in de lente.

Nog enkele belangrijke zaken:

  • Elektriciteit uitschakelen en de handgreep van de 6-wegkraan van het zandfilter in de winterstand zetten

  • Zomerdek droog en proper opbergen

  • Voor overwinteren van warmtepomp, regel- en doseerapparatuur: raadpleeg de handleiding van het toestel

  • In je bezit. De handleidingen van Badweelde toestellen zijn terug te vinden op de klanten site

  • Voor je ROOS-zonneverwarming de aanwijzingen van de gebruiksaanwijzing opvolgen.

  • Tijdens de wintermaanden en vooral in periodes met veel regen is het erg belangrijk om het waterpeil in de grond goed in het oog te houden, deze mag niet hoger stijgen dan tot 20cm onder het waterpeil in het zwembad! (zie ook artikel 12 van onze algemene verkoopsvoorwaarden)

Zomerklaar

Mag ik mijn bad vullen met grondwater?

Grond- of bronwater in het zwembad kan zorgen voor een te hoog ijzergehalte in het zwembad. Deze ijzerwaardes zorgen ervoor dat de andere chemicaliën niet goed meer zullen werken of dat de metalen gaan binden aan de ijzerdeeltjes. Dit geeft een risico op vorming van roestplekken op liners en kan corrosie van trapjes etc veroorzaken.

Chemicaliën om het bad terug metaalvrij (ferafloc) te maken, zijn veel kostelijker dan leidingwater.

Zwembad zomerklaar maken

Start met het reinigen van de winterafdekking met een borstel en proper water. Laat het winterdek goed drogen en berg het daarna op (liefst op een zo droog mogelijke plaats).

Zwembad bodem en wanden

Reinig daarna de skimmers. Vervolgens verwijder je het grof vuil en bladeren in en rondom het zwembad; hiervoor gebruik je een schepnet voor de oppervlakte en de bodem. Als je het grote vuil weggehaald hebt (de bladeren, takken,…) begin je de randen en de bodem van het zwembad schoon te maken: gebruik hiervoor een zwembadborstel. Een vetrand kan je verwijderen met een spons of een wandschuurborstel. Gebruik hierbij voldoende randreiniger. Zand en fijn vuil haal je weg met een zwembadstofzuiger.

Het zwembad bijvullen

Na het reinigen moet het zwembad opnieuw bijgevuld worden. Vul het zwembad tot een normale hoogte met leidingwater

Het filterzand

Filterzand verliest na een paar jaar zijn filterende eigenschappen. Zit het zand (grind) al langer dan 5 jaar in je zandfilter? Dan is het tijd om het filterzand ook eens te vervangen.

Na het vervangen van het filterzand is de filterinstallatie weer klaar, maar de filterinstallatie moet dan eerst nog eens teruggespoeld worden. De filter moet minimaal een paar minuten (ongeveer drie) teruggespoeld worden. Daarna kan het misschien nodig zijn om het zwembad terug een beetje bij te vullen met leidingwater.

Wij raden echter aan de filter te vullen met vitrosfeer filterparels. Dit is duurzamer dan zand en gaat veel langer mee.

Filterzand dat nog geen 5 jaar oud is kan gereinigd worden met filterreiniger.

Badweelde klanten vinden een filmpje op onze klanten site hoe zand makkelijk zelf te vervangen is. Wilt je onze hulp? Vul dan het technische interventie formulier in.

De filterinstallatie

Wanneer je het filterzand vervangen hebt (indien dat nodig was) en je de filterinstallatie een paar minuten teruggespoeld hebt, mag je de filterinstallatie continu laten draaien. Wij raden een periode van drie dagen aan , afhankelijk van de staat van het water. Indien je bij het winterklaar maken van je bad gebruik gemaakt hebt van een goed overwinteringsproduct, zal het water van je zwembad hoogst waarschijnlijk nog helder zijn. Indien het water na drie dagen toch niet proper genoeg is, is het dan ook nodig om de filterinstallatie langer dan drie dagen te laten werken.

Het nakijken en toevoegen van de chemicaliën

Als je begint met het filteren van het water, kan je ook al de nodige chemicaliën toevoegen. Begin eerst met het controleren van de pH-waarde van het zwembadwater. Je kan de pH-waarde van het water makkelijk controleren met een digitale tester: is de pH te hoog in je zwembad, dan voeg je pH-minus toe en als de pH-waarde te laag is, voeg je pH-minus toe.

Pas goed op met het toevoegen van de chemicaliën! De meeste chemicaliën moeten via de skimmers in het bad gebracht worden -los indien nodig de chemicaliën altijd eerst op in een emmer lauw water (Eerst het water en dan de chemicaliën en niet andersom!). Let goed op de aanwijzingen op de achterkant van de chemicaliën en volg deze goed op. Voeg alleen maar chemicaliën buitenshuis toe, chemicaliën voor een zwembad kunnen zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.

Chloor toevoegen

Nu het pH-gehalte weer in orde is (tussen 7.2 en 7.4) , moet je nagaan of het chloorgehalte van het zwembadwater in orde is.

Wanneer moet je een shockbehandeling toevoegen aan je zwembadwater?

Een shockbehandeling met chloor moet je toedienen aan het zwembadwater als het water er groen uitziet, het water melkachtig is of wanneer er (volgens een chloorstrip) geen chloor in het zwembad is, maar er wel een zeer sterke chloorgeur aanwezig is. Nog een tip: dien een chloorchoc het beste ’s avonds toe en zwem niet in het water de volgende 24 uur.

Chemicalien

Help! Groen water...

Water dat groen ziet, zit vol algen. Als je de pH op 7.2 staat en het chloor gehalte op 1.5ppm dan zijn die waarden in orde. Om algen te doden moet je een chloorchoc geven, nl het niveau naar 3 ppm chloor gehalte brengen.
 Dit kan je bereiken door bvb. 80g Aquachoc per 10m³ water toe te voegen.

Een bad van 4x8x1.5m bevat +/- 45m³ water, dwz ongeveer 360g chloorpoeder is voldoende om een chloorchoc toe te dienen. Met vloeibaar chloor kan je ook een choc-behandeling geven. De hoeveelheid die je moet toedienen is afhankelijk van het percentage actieve chloor.

12u goed filteren na de chloorchoc, dan 12u pomp uitzetten zodat de dode algen naar de bodem kunnen zakken. Als dat gebeurd is, kan je stofzuigen op de stand waste (rechtstreeks naar riolering) en zouden de meeste algen moeten verdwenen zijn en is het water niet langer groen.

Het groene stof dat op de bodem ligt, is zeer fijn -denk aan groen poeder bij rotte sinaasappel- en blijft niet in je filterzand hangen. Als je gewoon filtert en stofzuigt, spuit je de algen terug in het zwembad.)

Het kan zijn dat je deze actie, 2 tot 3 keer moet herhalen.

Als het water dan niet meer groen, maar ook nog niet echt helder is, voeg je best nog vlokmiddel toe. Als het water na 2 a 3 chloorchoc behandeling nog niet helder is, gaat het om een soort alg dat niet gedood wordt door chloor en probeer je best een ophelderingsproduct. (denk aan antibiotica en breedspectrum antibiotica)

Het vervangen van zand door vitrosfere filterparels is zeer nuttig in de strijd tegen algen

Gebruik ik beter chloor of zout als ontsmettingsmiddel?

Badweelde geeft sterk voorkeur aan ontsmetting met zout. Het is namelijk gebruiksvriendelijker en vooral zachter voor je huid en voor de natuur. Ontsmetting met zout vereist uiteraard wel de nodige kennis van de waterbehandelingsmethode

Wat gebeurt er in het zwembad bij ontsmetting met zout?

Er wordt in het begin van het seizoen voldoende zout in het bad gedaan om het toestel te doen werken. Bij de meeste toestellen is dit tussen de 4 en 6g/l. Een zoutelectrolyse cel zal het zout omzetten naar een niet agressieve vorm van chloor

In deze cel zitten metalen platen die aangetast worden door kalk en door te weinig zout in het bad. Kalk, zout en alkaliniteitgehalte in het bad zijn belangrijke parameters om in’t oog te houden.

Hoe bereken ik de hoeveelheid zout die ik in mijn bad moet doen?

Bij de eerste vulling maak je volgende berekingen:

Waterhoogte x Lengte x Breedte van het bad, uitgedrukt in m= m³ water die in het bad zit. Per 1 m³ bad zit 1000L water.  Vervolgens neem je het Aantal liters water x 5g/L   = gehalte dat in het bad moet om te beginnen.

Vb. 4x8x1.4m is 44,8 m³ =>  44.800l water => 44.800l x 5g/l = 224000g => 224kg Dit wil zeggen: 225kg  / 25 kg per zak  = 9 zakken van 25kg zout  link

Bij het controleren en eventueel bijvullen gaat je als volgt te werk:

Je meet met bvb aquacheck strips voor zout hoeveel zout er nog in zit om dan toe te voegen tot de voorgeschreven 5g/l. Bv. je zit nog aan 3g/l   ipv de voorgeschreven 5g/l Dus moet je 2g/l nog toevoegen  2g x 44.800l = 89.600g  = 89.6kg = ongeveer 4 zakken

Bubbelbaden

Bevordert een bubbelbad mijn gezondheid?

Samen met Coast Spas geloven wij dat de verbetering van je levenskwaliteit dankzij het regelmatig gebruik van je bubbelbad, het voornaamste voordeel voor je gezondheid is. Een bubbelbad in je tuin, op je balkon of terras biedt nieuwe, leuke ontspanningsmomenten om van te genieten samen met familie en vrienden, en de dagdagelijkse beslommeringen even te vergeten.

Verder toont overvloedig gedocumenteerd bewijs aan dat regelmatig gebruik van een bubbelbad kan helpen om symptomen gerelateerd aan atritis, slaapstoornissen en Type 2 diabetes te verminderen en controleren.

Moet ik waterleiding aanleggen om mijn bubbelbad te installeren ?

Neen. Alle bubbelbaden zijn losstaande toestellen die met een tuinslang kunnen gevuld worden.

Welk bubbelbad past bij mij?

Het type dat bij je past wordt bepaald door het aantal gezinsleden, de beschikbare ruimte die u heeft, de nodige zitdiepte, de opties en extra's die je wenst, en je budget. Dankzij de 2 modellijnen van Coast Spas (Coast and NorthWind™), de Marquis en Beachcomber reeksen, kan Badweelde je het ideale bubbelbad bieden, best passend bij je levensstijl en budget. Alleen de uitstekende kwaliteit en de lange levensduur van ons aanbod zijn niet onderhandelbaar.

Wat is het beste filtratiesysteem?

Filters in een skimmer, zuigen alleen de bovenste waterlaag af, waardoor de zwaardere deeltjes ongefilterd naar de bodem zinken. In het Cyclonic Filtration System™ van Coast Spas zitten hoekse platen die het water in een cycloon door de filter jagen waardoor meer water met minder weerstand gefilterd wordt waardoor de motoren efficiënter werken en minder verhitten.

Dankzij Cyclonic Filtration System worden de krachtpompen gebruikt voor de massage, ook gebruikt als laagdebiet pomp voor filtratie. Hierdoor vermindert het aantal gebruikte onderdelen en slijtage. Dit maakt het Coast spas filtratie systeem to één van de meest efficiënte systemen op de markt verkrijgbaar. Coast/NorthWind filters variëren van 4.5m² tot 16m² (de grootste op de markt).

Om filterkwaliteit nog te verbeteren rusten wij onze bubbelbaden standaard uit met Corona Ozonators. Een ozonator ontrekt zuiverend ozone uit de lucht en injecteert dit in je bad.

Hoe belangrijk zijn de pk’s?

Volgens ons zeer belangrijk. Wij denken dat bubbelbaden met krachtige pompen (hoge PK's) het best zijn omdat het debiet kan verminderd worden op momenten dat er slechts weinig kracht nodig is (bvb. als er alleen gefilterd wordt) Maar laat je niet vangen door alleen krachtcijfers.

Belangrijker nog is het debietbereik- dit is het aantal liters water dat per minuut gepompt wordt. Indien de motor van de pomp niet krachtig genoeg is, moet je extra pompen aankopen of het aantal jets in het bad verminderen om toch nog een krachtige massage te krijgen. U kan checken of er krachtpompen gebruikt worden door te kijken naar de dikte van de aan- en afvoerleidingen aan de pomp. Hoe dikker de buizen, hoe groter het debiet. Kijk ook naar de amperage van de pomp. Hogere amperage betekent meer kracht.

Hoeveel jets heb ik nodig ?

Het aantal jets is belangrijk, net zoals hun afmeting en hun positie in het bad. Alle Coast Spas bubbelbaden hebben ergonomisch geplaatste jets voor een maximaal therapeutisch effect. Onze jets zijn ontworpen om zoveel mogelijk spieren te masseren. Hiervoor worden verschillende soorten jets, met verschillende waterstralen en verschillende kracht en debiet gebruikt.

Vraag onze professionele hulp bij het bepalen van het aantal, de kracht, de kwaliteit en de verschillende soorten jets die het best beantwoorden aan de noden van je en je gezin.

Hoeveel moet ik uitgeven aan een bubbelbad?

De prijs van een bubbelbad wordt bepaald door de productiekwaliteit, de gebruikte materialen, de afmeting en de extra's. Andere opties, zoals verlichting, stereo, TV, DVD spelers zullen de prijs van het bad verhogen. Het loont wel de moeite om alle opties die je wenst onmiddellijk aan te kopen. Naplaatsing is niet altijd mogelijk en komt altijd duurder uit. Prijzen van de door ons aangeboden bubbelbaden variëren tussen 4000 en 18000 euro.

Is een bubbelbad moeilijk te onderhouden?

Neen, maar zoals voor elke grotere investering, zoals bvb je auto, geldt, moet je ook een beetje tijd en aandacht geven aan je bubbelbad. Belangrijk is dat je regelmatig de waterkwaliteit checkt en bij regelmatig gebruik van het bad wekelijks de filters spoelt, en ze tijdig vervangt (1 à 2 keer per jaar naar gelang frequentie van het gebruik). Raadzaam is om het bubbelbad 1 keer per jaar te laten nakijken door een geschoold technieker.Vraag ons naar de instructies voor onderhoud bij aankoop van het bubbelbad

Heb ik een aannemer, loodgieter of electricien nodig om een bubbelbad te installeren?

Wij raden aan om een gediplomeerd electricien je bubbelbad te laten aansluiten. Badweelde heeft deze mensen in dienst. U dient 1 stopcontact (230V) te voorzien. Drijfkracht is niet nodig. Bubbelbad zijn losstaande toestellen die met de tuinslang gevuld kunnen worden.

U dient wel een stevige, vlakke ondergrond te voorzien (bvb betonnen vloer) Indien je het bubbelbad wenst te plaatsen op een balkon moet dit een draagkracht hebben van 500kg/m².

Zandfilter

Werking zandfilter met zwembadpomp voor je zwembad

Het water komt langs boven in de zandfilter en sijpelt dan langzaam naar beneden. Algen, beestjes en andere onzuiverheden blijven bovenop het zand liggen terwijl het water terug (proper) in het zwembad stroomt.

Werking zandfilter

Welke zandfilter kopen?

U hebt een zandfilter nodig waarmee je je zwembadwater in 4 uur tijd rondgepompt krijgt (bv. een bad van 24 m³ heeft nood aan een zandfilter van 6 m³/u)

Onderhoud

Tijdens het zwembadseizoen om de 1 tot 2 weken een backwash uitvoeren. Zand gaat 5 jaar mee, glasparels minstens 10 jaar.

Wanneer heb je een zandfilter nodig?

Een patroonfilter kan alleen grof vuil verwijderen. Wanneer je te kampen hebt met algengroei, zal het heel moeilijk worden om zonder zandfilter de algen te verwijderen.

Voor ingebouwde zwembaden opteert men steeds voor een zandfilter met een aangepaste pomp.

Voor grotere opzetzwembaden opteert men beter voor een zandfilter met een aangepaste pomp of een filterset (filter + pomp)

Hoe groot moet je filter zijn?

U moet de volledige inhoud van de filter 1 keer in de 4 - 6 uur kunnen filtreren. Als je een zwembad hebt met een inhoud van 24 m³ heb je een filter van 6 m³ nodig.

Hoe frequent moet je filtreren en hoeveel kost dat?

U moet -voor een temperatuur tussen 20 en 28 graden- zeker 8 tot 10 uur per dag filtreren. Bij temperaturen hoger dan 28 graden filtert je best nog langer.

U filtert best overdag : dan wordt er gezwommen en dan schijnt de zon.

Zandfilter tabel

Waarvoor dienen de 6 standen van de 6-weg kraan?

1. Filter: water stroomt van boven naar onder en het vuil blijft boven op het fijne zand liggen

2. Waste: zwembad leegpompen of na de winter de vuile laag op de bodem direct naar het riool stofzuigen. U zet dan de skimmer(s) dicht om te vermijden dat de zwembadpomp lucht trekt.

3. Backwash: je pompt water uit het zwembad. Het water stroomt krachtig van onder naar boven en het vuil wordt naar het riool gestuurd.

4. Rinse: water stroomt van boven naar onder en drukt het zand samen. Het zand uit de zeswegskraan wordt weggespoeld. Na de backwash (filter terugspoelen) doet je dus steeds een rinse (zand terug naar beneden en zeswegskraan proper)

5. Circulation: het water gaat niet door de filter maar onmiddellijk van de pomp naar het zwembad

6. Closed: alles dicht

Hoe de filter opstarten?

  • Giet 25 liter water in de filter. Dat is absoluut noodzakelijk

  • Giet de correcte hoeveelheid zand (diameter 0,4 - 0,8 mm) of glasparels in de filterton

  • Verbind de inlaat van de pomp (horizontaal) met de uitlaat (skimmers) van het bad

  • Verbind de uitlaat van de pomp (boven) met de aansluiting 'pump' op de filterkraan

  • Verbind de aansluiting 'Return' op de filterkraan met de terugvoer naar het zwembad

  • Verbind de aansluiting 'Waste' met het riool

  • Giet water in het pomphuis

  • Verbind de elektriciteit en start op

Wanneer en hoe de filter spoelen?

Als de druk van de filter 0,2 - 0,3 bar is gestegen, is het tijd om de filter te spoelen

  • Stop de pomp

  • Zet de 6-wegkraan op stand "Backwash". Opgepast: Het water zal straks hevig naar het riool stromen

  • Zet de pomp aan en laat water naar de riolering stromen gedurende minstens 1 minuut. Het zandbed wordt gereinigd. Het water stroomt opwaarts en het zandbed zet uit

  • Stop de pomp

  • Zet 6-wegkraan op 'Rinse'

  • Laat de pomp 30 seconden draaien. Het zandbed wordt nu samengedrukt en de leidingen worden proper gespoeld

  • Stop de pomp

  • Zet de 6-wegkraan op 'Filter'

Hoe de voorfilter spoelen?

Als de druk van de filter 0,2 - 0,3 bar is gestegen, is het tijd om de filter te spoelen

  • Stop de pomp

  • Sluit de kraan of kranen in de zuig van de pomp

  • Sluit de kraan of kranen in de uitlaat van de filter

  • Open de pomp en spoel de voorfilter

  • Plaats de voorfilter terug en giet water in de voorfilter tot hij vol is

  • Open de kraan in de zuig van de pomp en de uitlaat van de filter en start onmiddellijk daarna de pomp

Berekening van de pompkarakteristieken

Basisregel: De pomp moet het zwembadvolume elke 4 uur 1 keer kunnen rondpompen. Het debiet van een pomp is afhankelijk van de weerstand die het water ondervindt op zijn weg van de filter naar het zwembad. Die weerstand wordt uitgedrukt in 'hoogtemeters water' (1 bar = 10 m water).

Het aantal 'hoogtemeters water' die de pomp moet overwinnen wordt eenvoudig uitgeteld met volgende vuistregels:

  • Per 10 meter afstand tussen pomp en zwembad-inlaat: 1 hoogtemeter

  • Per hoek van 90 graden: 1 hoogtemeter

  • Per meter dat de pomp lager staat dan de zwembad-inlaat: 1 hoogtemeter

  • Zwembadverwarming: 1 hoogtemeter

  • Filter: 1 hoogtemeter

Vervolgens kan je in de 'Pompcurve' (x-as = debiet, y-as = hoogtemeters) zien wat het debiet van je pomp is.

Zandfilter curve

Metingen

Automatische sturingen ijken? Hoe vaak moet dat?

Wij raden aan om aan het begin van elk zwemseizoen een volledige ijking te doen met ijkvloeistoffen. Verder moet je tijdens het zwemseizoen je toestel regelmatig checken op ontijking door manueel het water tegen te testen met bvb strips.

Wat zijn de correcte waterwaardes voor een zwembad?

pH (=zuurtegraad) : tussen 7.2 en 7.4pH

Chloorgehalte in ppm:  1.5ppm

Na choc: tot max 3ppm

Alkaliniteit : tussen 80 en 100ppm

Isocyaanzuur (stabilisator) gehalte: tussen de 30 en 100 ppm

Hoe meet ik de waterwaardes?

Waterwaardes zijn gemakkelijk en goedkoop te meten met aquacheck strips. Nog makkelijker is het met een electronisch meettoestel. Let wel: bijna alle testers zijn gebaseerd op het aflezen van een kleur.

Ben je kleurenblind? Kies dan voor een digitaal apparaat.

Welke waarde is het belangrijks om zuiver, helder water te houden: pH of chloor?

pH (=zuurtegraad): tussen 7.2 en 7.4pH is de eerste waarde die op punt moet gezet worden om zuiver en helder zwemwater te krijgen en te houden. Als de waarde van de pH te hoog of te laag is, zal de chloor die je toevoegt niet, of niet naar behoren werken.

Ook een te hoog isocyaanzuurgehalte zorgt er voor dat chloor niet werkt. Een verkeerd alkaliniteitsgehalte zorgt dan weer dat je automatische doseersystemen niet naar behoren meten en dus ook fout doseren.

Er is iets mis met de waardes op de Poolcommander?

Als je op de poolcommander geen pH of ORP, temperatuur waardes meer afleest,
of de temperatuur binnen en buiten zijn identiek, of bepaalde waardes veranderen nooit:

 

Doe een soft-reboot door de filt en led knoppen onder het display samen in te drukken tot het toestel herstart. 

Doe een hard-reboot door het toestel even zonder stroom te leggen en dan terug op te zetten

Badweelde.be gebruikt cookies om u de best mogelijke ervaring te geven. Meer informatie

OK